OKTOBER=MARIAMAAND

Oktober Mariamaand: 450 jaar feest van de Rozenkrans

Oktober is een Mariamaand en de rozenkransmaand. Dat heeft alles te maken met het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans op 7 oktober. Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat paus Pius V dit feest op de kalender zette.

De aanleiding daarvoor was een bijzondere. Op 7 oktober 1571 vond bij de Griekse havenstad Lepanto een beroemd geworden zeeslag plaats. De christelijke landen wisten in die slag de islamitische Ottomanen te verslaan. De paus had alle christenen opgeroepen de rozenkrans te bidden en Maria's voorspraak af te smeken. Als de christenen zouden winnen - zo beloofde de paus - zou hij een officieel feest van de rozenkrans instellen. En zo gebeurde het. Er werd een paar keer met de datum geschoven, maar sinds 1914 wordt het feest van de rozenkrans gevierd op 7 oktober. Paus Leo XIII wijdde zelfs de hele maand oktober aan Maria toe.

De rozenkrans als gebedssnoer is overigens al veel ouder. Al in de Middeleeuwen werd het gebed in kloosters gebeden. Het waren vervolgens vooral de dominicanen die de devotie voor de rozenkrans verspreidden. Maria was aan hun stichter, de heilige Dominicus (1170-1221), verschenen. Er zijn tal van afbeeldingen bekend waarop Maria vanuit de hemel de rozenkrans aan Sint-Dominicus toevertrouwt. In de 14de en de 15de eeuw raakte het rozenkransgebed ook buiten de kloosters bij leken bekend. Ook werden er op veel plaatsen rozenkransbroederschappen opgericht.